Wednesday, September 18, 2024

Min lic-uppsats

Jag skrev en gång (1998) en lic-uppsats om Aleister Crowley och satanism. Den blev hårt angripen. Nu har jag genom en vänlig handling från en fb-vän fått den tillskickad mig som en PDF-fil. Hen hade beställt den från Stockholms Universitet och fått betala 300 kronor för den. Jag skickade naturligtvis hen 300 kronor.

Jag har försökt se om det går att länka till den på min blogg eller på flödet på Facebook men det går tydligen inte. Men jag kan skicka den via mail.
 
Om någon till äventyrs vill läsa den kan hen skicka ett mail till mig så skickar jag den gratis. Då slipper hen att betala de 300 kronor som man måste betala om man beställer den från universitetet.
 
Jag står inte för allt i den idag, men när jag nu på nytt läst igenom stora delar av den tycker jag att den är bättre än jag mindes den som.
 
De definitioner av satanism som jag använder mig av i den använder jag inte längre.. Men definitioner kan ju inte i sig vara felaktiga eller riktiga - bara mer eller mindre lämpliga.
 
Jag har förstås haft den hemma ï papperversion hela tiden, men  har inte läst i den på länge.

Monday, September 16, 2024

Att mörka satanism

Det två mordförsök jag skrev om i förra inlägget har alltså en helt uppenbar koppling till nätverket kring, den numera internationella, satanistorganisationen "Order of Nine Angles" (O9A). Det är entydigt uppenbart. Den video som lades ut som måste ha producerats av den ansvarige för mordförsöken, eller möjligen en medhjälpare på plats, innehöll siffrorna "764" som i princip är en benämning på en underavdelning av O9A

Den enda tidning i Sverige som nämnt "764" är Aftonbladet som dock inte nämner att det är namnet på ett nätverk grundat av O9A. 

I Aftonbladet-krönikan  nämns inte heller direkt att 764 är satanistiskt. Däremot antyds det faktiskt, i formuleringen:  "Det finns andra grupper på internet som är lika depraverade. Ofta inspirerar de varandra... Det är ett hopkok av fascism, socialdarwinistiska idéer om vit överhöghet och satanism." 

Att det finns ett internationellt nätverk som är kopplad till en internationell satanistorganisation, och som förekommer i samband med bland annat fall av sexuella övergrepp  mot barn, och att det finns kopplingar  mellan detta och ett aktuellt rättsfall i Sverige, HAR faktiskt  ett nyhetsvärde. Men så ej tydligen i svenska media. 

Det är ett resultat av vad som skulle kunna kallas det anti-anti-satanistiska paradigm som dominerat svensk media i alla fall sedan ca 2000.  I början och mitten av 90-talet fanns faktiskt inte så lite om satanism i svenska media,  ibland även kopplat till övergrepp mot barn. 

Under andra hälften av 90-talet kom en intensiv backlash mot detta, i synnerhet vad gäller kopplingar till fall av övergrepp mot barn. 

Mot slutet av 90-talet togs fall av satanism ändå till och från upp i media, men nu aldrig i samband med övergrepp mot barn. Det berodde framförallt på kriminella handlingar från satanistgruppen "Black Souls" (som behandlades av media ca 1996-97), dito från MLO (som media ofta tog upp 1997-98) och ett fall i Finland, som fick en del uppmärksamhet 1999. 

Men från och med ca 2000, blev det alltså nästan helt tyst.  De gånger som "satanism" togs upp blev efter det mest betraktelser över den så kallade "Satanic Panic" - som påstods ha hemsökt västvärlden under 90-talet. 

Så kunde all seriös behandling av "satanism" som medialt ämne försvinna.

Cantwells krönika kan nog ses som ett perifert undantag, en liten, liten ljusglimt i det anti-anti-satanistiska mörkret. 

Förr eller senare kommer med säkerhet detta mörker att skingras. Jag skulle gärna vilja uppleva det, men då är jag nog död.

Saturday, September 14, 2024

Order of Nine Angles och ett svenskt rättsfall

Flera mordförsök som lett till att en ung pojke har gripits,  har blivit uppmärksammat i media. I Aftonbladet har Oisin Cantwell skrivit en riktigt intressant krönika om fallet .

Han nämner där bland annat att den grupp som lade ut det senaste mordförsöket på nätet, med bilder som endast gärningsmannen kan ha tagit, använde namnet "764". Han nämner dock inte att just detta är en beteckning på en grupp skapad i anknytning till den numera internationellt spridda satanistorganisationen Order of Nine Angles,  O9A.

De har funnits länge. De publicerade åtskilligt redan omkring år 1990, och uppmärksammades redan då internationellt.

O9A bildades i Storbritannien och publicerade sig flitigt under 1990-talet, på nätet, men även i papperspublikationer, De har även  publicerat en artikel i det svenska satanistorganet "Fenris Wolf".

Jag skrev flera sidor om dem i min lic-uppsats 1998.

På den tiden brukade det av många hävdas att de inte fanns på riktigt, utan endast var några få människor som publicerade kryptiska satanistiska texter på nätet.

De hade fel.

För att vara en helt offentlig satanistgrupp är de på många sätt udda.

I motsats till den stora majoriteten av andra offentligt verkande satanistgrupper förespråkar de sedan tidigt 90-tal, helt öppet människooffer.

De kombinerar också sin satanism med sympatier för nazismen. De har hävdat att nazismen borde stödjas eftersom den bidrar till vad de kallat en "kuslig dialektik" (sinister dialectic) som de menar i slutändan kommer att gynna satanismen.

På senare tiden har de i USA också blivit kopplade till våldtäkter och övergrepp mot barn.

Om de nu är verksamma i Sverige måste det nog ses som oroande.