Monday, November 5, 2012

Jimmy Savile - stjärna och pedofil

Ovanstående är titeln på en riktigt intressant artikel i Svenska Dagbladet.

Och här måste jag först bekänna en sak. Efter att ha retat mig på deras ensidiga bevakning av Qucik-fallet, sade jag upp prenumerationen på SvD. Men ju närmare dagen kom till att tidningen skulle sluta komma, ju mer tveksam blev jag. Så någon dag innan den skulle sluta komma ringde jag och sa att jag skulle ta en ny prenumeration. Det var lönsamt, för de blev så glada att de gav mig nån sorts rabatt på köpet.  :-)

Nej, SvD är inte direkt någon höjdare, men den är bättre än Dagens Nyheter. Och jag vill ändå ha en morgontidning, och då helst inte Södertäljes lokaltidning "Länstidningen".

För att återgå till artikeln är den i hög grad värd att läsa. Den visar hur BBC uppenbarligen har mörkat skandalen, och tar dessutom upp Saviles kontakter med den i Storbritannien och Vietnam sexbrottsdömde Gary Glitter.

Mot slutet tar den upp de tecken som starkt tyder på  att Saville inte var ensam, och på belägg för att han var en del av ett pedofilnätverk inom BBC.

Detta verkar inte kunna mörkas i den engelska pressen idag. Till skillnad från i Sverige, där det faktum att Göran Lindberg uppenbarligen var en del av ett större nätverk efter ett tag helt mörkades i de stora media.

1 comment:

 1. Det slog mig nu, när BBC kämpar med Savile-härvan och vi i Sverige har Call Girl att debattera, att Bordellhärvan hade ju en känd TV-programledare som en av de få som faktiskt dömdes, Sigvard Hammar. Jag har kollat upp hans wikipedia-sida och en dödsruna i Aftonbladet, men där nämns inget om att hans brott.

  Totte Wallin kommenterar Sveriges Radios egen tystnad om Hammars brott här: http://tottestidning.blogspot.se/2012/01/hinsehaxan-i-kvall-jag-var-ocksa-dar-pa.html Så sent som 2005 tystades Wallin ner av SR när han förbjöds att nämna Hammars namn i en krönika.

  Det är i princip bara på privata bloggar som det står något om Hammars inbladning, och då oftast utdrag ur Makten, Männen och Mörkläggningen.

  Såvitt jag förstår fortsatte Hammar på SR, åtminstone fick han 1982 stora journalistpriset i Radio-klassen, och 1987 höll han vår-talet på Skansen. Det känns absurt att en dömd hallick får ett sådant hedersuppdrag.

  Mvh

  Hans Ekbrand

  ReplyDelete