Tuesday, April 12, 2016

Satanism och övergrepp

Efter ett antal avslöjandena om nedystade övergrepp av högt uppsatta personer började på nytt en del media i Storbritannien för några år sedan våga skriva om rapporter om övergrepp av en typ som på svaga grunder under flera år hade utdefinierats som "icke-existerande".

Med andra ord övergrepp mot barn kopplade till "satanism".

Ett exempel kan vi se här.

Förändringen måste ses som betydelsefull. Efter den backlash som kom 1994-95 blev det närmast tabuerat att ens antyda att någon form av "satanistiska" övergrepp mot barn skulle kunna existera i sinnevärlden.

Det tabut började luckras upp i samband med Savile-affären. Man kan hoppas att den förändringen blir bestående. Att tro att "satanism" och övergrepp mot barn är två saker som aldrig kan sammanfalla är inte en speciellt rationell utgångspunkt.

2 comments:

 1. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3702482/Controversial-website-ran-false-claims-child-sex-abuse-string-VIPs-shut-down.html

  ReplyDelete
 2. Och? Det är alltså en länk till en artikel som säger att en webbsida har kommit med påstått falska anklagelser om övergrepp från högt uppsatta personer, och att denna sida stängts ned.

  Jag har ingen aning om just denna webbsidas tillförlitlighet, eller ev. avsaknad av sådan.

  Vad jag vet att en rad andra mycket tillförlitliga personer, tidningar, tidskrifter och webbsidor väl har dokumenterat den typen av övergrepp.

  Det är förstås alltid påfrestande när oseriösa grupper och forum tar upp seriösa ämnen. Men det bör inte användas för att diskreditera de som seriöst tar upp samma saker.

  ReplyDelete