Wednesday, August 21, 2024

Att problematisera bilden av QAnon

QAnon är förvisso bisarra, men en del av deras påståenden avspeglar något verkligt.

I dagens SvD finns en artikel av Teresa Küchler som nämnde QAnon i formuleringar som är vanligt förekommande i svensk press. Inte nog med att de har fel, de är nästan definitionsmässigt så bindgalna att varenda kommatecken man hör från dem måste avfärdas - automatiskt.

Det är en inställning som diskuteras i denna ovanligt intressanta artikel i Flamman från 19 september 2020. .

Där kommenteras bland annat en intervju som CNN gjorde med en kvinnlig QAnon-anhängare:

"Meningsutbytet återberättas med illa dolt förakt... Jo Rae Perkins blir ännu ett kapitel i de amerikanska liberala mediernas krönika om det nya samhälle som framträder efter att Donald Trump tagit makten.

Jo Rae Perkins råkar förstås ha fel i sak, både vad gäller ansiktsmasker och, troligen*, satanistiska pedofilnätverk. Men vad CNN anklagar henne för är inte att ha fel utan att vara galen: att befinna sig på fel sida av sanningen så som den beskrivits av samma etablissemang."

Jo Rae Perkins intervjuades av CNN för att hon kandiderade till senaten. Hon kom för övrigt inte in.

QAnons påståenden om "satanistiska pedofilnätverk" på hög nivå i det US-amerikanska samhället var en del av deras åsiktsprofil. Påståendet att Donald Trump hade en hemlig mission att bekämpa dessa var en annan.

Det sistnämnda finns inte ens skymten av belägg för. Det bygger i stort sett på - ingenting. Och de avslöjanden som finns om Trumps nära relationer med Jeffrey Epstein talar förstås i högsta grad emot det. Försiktigt uttryckt.

Men för att återgå till Jeffrey Epstein. Han ägde en ö som många kända från den US-amerikanska eliten regelbundet besökte. Där våldtogs flickor i lägre tonåren - regelbundet.

Listan på vilka som brukade besöka denna våldtäktsö är som en "Vem är vem"-lista över prominenta personer i USA. Och, ja, Trump fanns på denna lista - men så fanns Bill Clinton.

Där kan man hitta mycket - bland annat två världsberömda kosmologer som hjälpt till att utveckla Big Bang-teorin...

I den nämnda SvD-artikeln nämns Epstein i förbigående och likaså i förbigående sägs att han begick självmord. Men det finns nästan lika många frågetecken kring detta självmord som det en gång fanns runt "självmorden" av ledande medlemmar i Rote Armée Fraktion i Västtyskland i oktober 1977.

Epstein bevakades dygnet runt; det var maximal säkerhet runt honom. Och det var ett faktum att han mycket väl skulle kunna dra upp framstående personer i USA, som vistats på hans ö, under en kommande rättegång. På ett sätt som skulle ha varit förödande för dem.

Epstein-affären är ett problem för många US-amerikanska myter. Och det är egentligen isbergets topp.

Under många år, i alla fall sedan 80-talet, har det funnits många som berättat om sexuella och sadistiska övergrepp mot barn i USA, som dragit in högt uppsatta personer i vad de berättat. Det skulle ju kunna (och brukar ofta) avfärdas som lögner, eller "falska minnen",

Men en närmare studie visar att sådana avfärdanden ofta är problematiska. Ett exempel är det s.k. Franklinfallet där den utredare som skulle lägga fram bevis dog under mystiska omständigheter dagen innan han skulle presentera sin rapport. Där sedan FBI konfiskerade och hemligstämplade hela hans material. Och där en flicka som berättade att hon utsatts för övergrepp, som barn, tystades genom att dömas till nära 20 års fängelse ... för "förtal".

Jag återkommer till henne. Hon frigavs i förtid pga gott uppförande i fängelset och är idag aktiv för att stötta och arbeta för de som utsattes av Jeffrey Epstein.

Det ligger förvisso hundar begravda i många (mer eller mindre nedtystade) US-amerikanska sexualbrottsfall.

Det är detta som riskerar att förklaras bort genom hänvisningar till QAnon. QAnon var galna, de talade om nätverk av förövare på hög nivå - alltså måste alla som talar om något liknande också vara galna...

Vilket skulle bevisas... Det är bara det att det inte på något sätt är bevisat. 

* Lägg märke till den försiktiga formuleringen, "troligen"....  Jag kan på något sätt glädja mig åt att avvisandet här inte är komplett...

En vanlig symbol för QAnon

No comments:

Post a Comment